Frikadeller i tomatsås

Frikadeller

4-6 pers -45 minuter

Frikadeller:

  • 500g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk tomatpué
  • 1 msk koncentrerad fond (oxfond)
  • 1 st schalottenlök
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka basilika
  • 1 st lime
  • Peppar
  • Salt
  • 400 g spagetti
  • 1/2 dl vin
  • Parmesan

Tomatsås:

  • 400 g krossade tomater
  • 1 st schalottenlök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 msk torkad timjan
  • 1,5 msk torkad oregano
  • 1,5 msk honung
  • 1 msk koncentrerad fond (valfri)
  • Olivolja
  • Salt

Gör så här:

Börja med tomatsåsen - Hacka schalottenlöken fint. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna med en hög kant. Tillsätt schalottenlöken och låt den svettas i pannan tills den är mjuk. Hacka vitlöken fint och tillsätt även den och låt vitlöken sätta smak till oljan. Ha i tomatpurèn och stek ur den något innan du tillsätter de krossade tomaterna. Nu kan du tillsätta samtliga övriga ingredienser och låt tomatsåsen stå och sjuda under tiden du gör frikadellerna.

Frikadeller - Ha i färsen i en skål eller bunke. Tillsätt ägget, fint hackad schalottenlök, timjan, oregano, samt basilika. Ha även i tomatpurén samt fonden och riv i zesten från en lime. Salta och peppra. Rulla dina frikadeller till önskad storlek, jag gillar dem någon större. Stek frikadellerna i en het stekpanna med olivolja tills dem fått en fin färg runt om. Tillsätt nu frikadellerna i tomatsåsen och ha i vinet, låt dem koka i tomatsåsen tills dem är helt tillagade rakt igenom.

Koka spagettin enligt förpackningen men häll av dem 2 minuter innan den är helt klar. Bland ihop spagettin med frikadellerna och tomatsåsen, vänd runt ordentligt samt smaka av med salt, peppar samt färska örter.

Servera allt på ett stort fat och riv över rikligt med parmesan.

 

NJUT!

Lämna en kommentar