Recept Focaccia

Gör så här:

Börja med att välja antal bröd du skall göra. Receptet är anpassat efter mina egna plåtar i storlek L. (En standard ugnsplåt är 2 gånger L storlek)

Väg upp samtliga ingredienser som du fått ut från kalkylen. Börja med att hälla vattnet i en större bunke. Ha i jästen och rör till den löst upp sig. Tillsätt mjölet och rör ihop något. Ha sedan i samtliga av de andra ingredienserna och rör ihop till en deg. Täck bunken med plastfolie eller en fuktig handduk, låt jäsa i rumstemperatur i 30min. Fukta händerna och sträck degen och vik den över sig själv. Vrid bunken ett kvarts varv och upprepa detta 4-6 gånger. Täck bunken igen och låt den jäsa 30 min. Upprepa denna sträckning 4 gånger, sista gången räcker det med att degen jäser/vilar i 20 minuter innan du tippar över den i den väloljade ugnsplåten. Sträck ut degen så lång den ger med sig. Låt vila 10 min. Häll rikligt med olja över degan och ”picka” degen med fingrarna så att det skapar små håligheter. Här kan du även välja att toppa dit bröd med egentligen vad som helst. Vanligt är oliver, rosmarin mm. Jag väljer att vara strö över flingsalt. Täck återigen degan med en fuktig handduk och låt den vila 20 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluft om du har. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-35 minuter tills den fått fin färg. När den kommer ut ur ugnen så penslar du den med olivolja och låter den svalna något.

NJUT!