Lasagen

lassagne

4-6pers - 90 minuter 

  • 500g lasagneplattor 

Bolognese:

  • 500g nötkött
  • 2 st stänger stjälkselleri 
  • 2 st morötter
  • 2 st gullök
  • 2 st solovitlökar
  • 2 st konserver krossade tomater
  • 2 dl vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk salt
  • 1 msk mald svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 kruka basilika

Bechamelsås:

  • 1 l mjölk (fet)
  • 3 msk vetemjöl 
  • 2 msk smör 
  • 400 g mozzarella cucina
  • Muskot 
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Bolognese: 

Börja med att hacka morötter, gullök, vitlök & selleri fint. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttfärsen ordentligt. Tillsätt morötter, gullök, vitlök & selleri låt steka med någon minut. Ha i tomatpuré och stek ur den innan du häller i de krossade tomaterna, vin samt samtliga kryddor. Låt sjuda i ca 30 min.

Bechamelsås:

Smält smöret i en kastull. Tillsätt vetemjölet och rör om med en visp, stek ut mjölet något. Ha sedan i mjölken under omrörning i etapper. I slutet har du i mozzarellan samt smakar upp med muskot, salt och peppar.

Bygg lasagne:

Sätt ugnen på 175 grader. Bottna med lite bechamelsås i en lasagneform. Varva sedan med pastaplattor, sås och bolognese. Varvet högst upp avslutar du med pastaplattor samt den sista bechamelsåsen och river rikligt av parmesan. Gräddas mitt i ugnen i ca 60 minuter tills pastan är helt klar. Skulle lasagnen får för mycket för innan den är klar kan du täcka den med aluminiumfolie den sista tiden i ugnen.

1 Kommentar

  1. Lena Johansson den januari 4, 2024 kl 8:13 e m

    Fantastiskt lätt att göra och så god den blev

Lämna en kommentar