Tjäder med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås

Tjäder

4 pers - 45 minuter

ingredienser:

  • 1 st tjäderbröst
  • 16 st små potatisar
  • 10 st små gula lökar eller 4 st stora
  • 8 st små röda lökar
  • ca 200 g kantareller
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 500 g smör
  • 4 dl rödvin
  • 2 msk gin
  • 1 dl viltfond
  • 1 st schalottenlök
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 st äggula
  • 10 st enbär
  • 1 dl frysta blåbär
  • Rapsolja till stekning
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Börja med att lägga 450 g av smöret i en kastull tillsammans med de små gula lökarna samt potatisen, några kvistar rosmarin och timjan samt 3 st krossade vitlöksklyftor. Låt smöret smälta och sjud detta på medelvärme tills potatisen är helt mjuk. Ta upp potatisen och låt löken konfitera vidare tills den är helt mjuk. Ta upp löken och låt den svalna något. Mixa den tillsammans med äggulan samt mata i lite med av det smälta smöret. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Salta tjädern runt om och bryn den på båda sidorna. Sänk värmen och tillsätt lite smör, örter samt 1 vitlöksklyfta. Ös tjädern med smöret. Lägg över fågeln på en ugnsfast form och kör den i ugnen på 150 grader till en innertemperatur på 53 grader. Låt vila minst 5 minuter innan servering.

Lägg i lite mer smör i stekpannan du precis stekt tjädern i, hacka ner schalottenlöken och ha i den i pannan. slå på vin, fond, ginen samt några enbär. Låt detta reducera i 20 minuter, sila av till en annan kastull och reducera till önskad konsistens och smak. Smöra av såsen precis innan servering små ha i blåbären.

Hetta upp lite av det konfirmerade smöret i en stekpanna och lägg i kantarellerna, samt dela på de små röda lökarna och lägg även i dem. Ha i den konfirmerade potatisen och låt detta ta färg. Häll i 1 msk av såsen samt lika mycket koncentrerad viltfond. Ta i 2 msk smör och rör runt detta så att smöret binder i såsen och att potatis, lök och kantarellerna blir glazerade.

Servera

Lämna en kommentar