Klassisk Wallenbergare

wallenbergare

4-6 personer - 45 minuter

Ingredienser:

Wallenbergare:
400 g kalvfärs (alt blandfärs)
2 äggulor
2 dl vispgrädde, iskall
1 msk épice riche
Ströbröd
100 g smör
1 st citron
Salt
Smör till stekning

Potatispuré:
300g mandelpotatis
4 dl mjölk
1 st citron
50 g smör
Salt

Fänkålssallad:
1 st fänkål
1 st äpple
2 dl ärtor
Juice från citron
Salt

Brynt citronsmör:
200g smör
1 st citron

Tillbehör:
Rårörda lingon

Gör så här:

Wallenbergare
Börja med att lägga färsen i en skål, tillsätt äggulorna épice riche och blanda om. Tillsätt grädden under omrörning i omgångar så att grädden binder in i färsen. Smaka av färsen med salt och ställ in färsen i kylen.

Häll ströbröd på en plan tallrik och forma biffar av färsen, panera biffarna i ströbrödet och stek i rikligt med smör tills det fått fin färg. Har du gjort lite tjockare Wallenbergare så kan du med fördel avsluta biffarna i ugnen tills det är dags att servera.

Potatispuré
Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom, hälla av potatisen och låt den ångas av ordentligt. Värm på mjölken och tillsätt skalet från citronen, låt ligga och sjuda tillsammans med mjölken. Pressa potatisen ner i en kastrull och tillsätt smöret samt hälften av mjölken. Rör ihop allt och späd ut purén med mer mjölk tills du får önskad konsistens.

Fänkålssallad
Skär fänkålen samt äpplet i tunna skivor, ta med fördel hjälp av en mandolin. Tillsätt några skvättar av citronjuice samt ärtorna. Smaka av med salt.

Brynt citronsmör
Smält smöret i en kastrull och bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg. Tillsätt juicen från en halv citron.

Servera allt ihop med rårörda lingon, NJUT!

Lämna en kommentar