Kroppkakor

Kroppkakor

4-6 pers - 60 min

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 st ägg
  • 2,5-3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk mortlad kryddpeppar
  • Salt
  • Peppar

Tillbehör:

  • Rårörda lingon
  • Rostade hasselnötter
  • Grädde
  • Skirat smör

Gör så här:

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen med skal i en potatispress. Skalet kommer att fastna i pressen. Låt svalna något.

Tärna fläsket och finhacka löken. Stek fläsket på medelvärme tills Fettet från fläsket smällt, höj värmen och stek fläsket krispigt. Tillsätt lök och fräs ytterligare tills löken mjuknat. Smaka av med peppar och kryddpeppar. Häll över på ett hushållspappet för att låta fettet rinna av.

Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.

Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, när kroppkakan flyter upp så låter du den koka 2-3 minuter till. Ta upp med hålslev.

Dela kroppkakorna och stek dem i smör i tills de fått fin färg.  Servera med rårörda lingon, skirat smör, rostade hasselnötter samt grädde och skirat smör.

Vill du göra kroppkakor i form av en längd, så der du hur jag gör HÄR.

1 Kommentar

  1. Andreas Siggelin den januari 28, 2024 kl 9:50 f m

    Det här måste lagas omgående! Dock är min fru veg så blir att köra med tofu istället för fläsk. Vilken är din bästa vegetariska variant? 🙂

    Såg nu att fläsk och lök saknas i ingredienslistan i receptet!

Lämna en kommentar