Ostpaj med brynt smör och havskräfta

Ostpaj2-scaled

1 paj, 6-8 personer - 60 min

Pajdeg

  • 125 g smör, rumsvarmt 
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl riven prästost
  • 100 g smör
  • 1 gul lök, gärna med blast, finhackad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • 10 havskräftor
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 dl gräddfil
  • 1 kruka dill

Gör så här:

Pajdeg

Sätt ugnen på 225˚.

Blanda smör, mjöl, vatten och salt till en deg och låt den vila i kylen i ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller springform, ca 26 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in den på ett galler mitt i ugnen, grädda ca 15 min. 

Fyllning

Blanda ägg, grädde ost, salt och peppar i en skål. Lägg smöret i en stekpanna och värm på medelvärme tills det är brynt, tillsätt löken och låt den bli mjuk. Låt svalna och rör sedan ner lök och smör i äggblandningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 20-30 minuter (225˚) tills fyllningen har stannat och fått färg.

Topping 

Skala havskräftorna. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i vitlöken och fritera skivorna långsamt. Ta stekpannan från värmen och tillsätt kräftstjärtarna, låt dem ligga i oljan i ca 30 sekunder. Lägg över kräftstjärtar och vitlök på en tallrik. 

Skär upp pajen, toppa bitarna med gräddfil, havskräftor och den friterade vitlöken samt garnera med dill. 

Lämna en kommentar