Råraka med löjrom

P1050443-scaled

4 pers - 45 min

Ingredienser:

  • 3 st bakpotatisar
  • 3 dl gräddfil
  • 1 st knippe gräslök
  • 1 kruka dill
  • 1 msk torkad dill
  • 5 st röda steklökar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 160 g löjrom
  • 1 dl tapioka pärlor
  • 1 st citron
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 l raps eller frityrolja

Gör så här:

Dagen innan

Lägg löjrommen och gräddfilen i två separata kaffefilet, ta med fördel dubbla filter då dessa lätt går sönder. Ha detta filter hängandes i ett glas eller liknande i kylen över natten föra att låta vätskan rinna av.

Rör samman ättika, vatten och socker tills sockret löst sig helt. Skala och dela ner rödlöken i mindre bitar. Lägg löken och ättikaslagen i en burk och förvara den i ylen över natten.

Koka upp vatten och lägg i tapiokapärlorna sänk värmen och låt det småkoka till som flesta är het genomskinliga. Sila av vattnet och skölj i kalt vatten. Lägg pärlorna i en skål och pressa över citronen, låt stå i kylen över natten.

Råraka

Skala och svarva potatisen med en grönskassvarv till långa fina potatistrådar. Låt potatisen ligga i vatten till det är dags att fritera.

Skär ner gräslöken fint och förvara den i en skål tills servering. Blanda den torra dillen, lökpulver samt salter och mixa detta till ett fint pulver. Lägg löjrommen samt gräddfilen i varsin separat spritspåse.

Värm upp oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull med lämplig storlek. Torka av potatisen ordenligt från allt vatten och fritera den till den är helt krispig och fått fin färg.

Ta upp rårakan och låt den rinna av på hushållspapper, pudra rårakan med dillpulvret och på spritsa löjrom samt gräddfilen. Garnera med alla de andra tillbehören.

Servera och NJUT!

Lämna en kommentar