Rödingfilé med saltbakad potatis, vitvinssås och löjrom

p1030789-1-scaled

2 pers - 45 min

Ingredienser:

  • 200 g Rödingfilé
  • 6 st Fasta delikatesspotatisar
  • 50 g Löjrom
  • 6 st Steklökar
  • 2 dl Grädde (40 %)
  • 2 msk Creme fraiche
  • 1 msk Koncentrerad fiskfond
  • 1 kruka Dill
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gräslöksolja:

  • 1 kruka Gäslök
  • 3 dl Rapsolja
  • Salt

Gör så här:

Börja med att göra gröslöksoljan, den klarar sig i kylen i flera veckor. Värm oljan till ca 90 grader och häll den i en blender tillsammans med gräslöken. Mixa tills all gräslök är finfördelat och oljan fått färg. Låt oljan rinna genom ett kaffefilter över natten.

Tvätta potatisen väl och köra den försiktigt i otroligt saltat vatten, vattnet ska vara så salt att potatisen flyter. När potatisen nästan är klar men har en lite kärna tar du ut potatisen med en hålsil och reducerar ned vattnet till det bara återstår salt i kastullen. Lägg potatisen på en ugnsform och blanda med 1 msk av saltet från kastrullen samt olivolja. Baka i ugnen på 220 grader till potatisen fått färg.

Dela lökarna på mitten och lägg dem på en ugnsfast form. Bränn salet på löken med en gasbrännare blanda med olivolja och salt. Kör löken samtidigt som potatisen till att en är mjuk.

Blanda grädden och fiskfonden i en kastrull, låt koka upp. Dra år sidan och tillsätt creme fraichen. Smaka av med salt och ganska rikligt med peppar. Spräck dressingen genom att röra ner lite av gröslöksoljan.

Rensa fisken på ben och skär i portionsbitar, lägg den på en ugnsfast from. Olja och salat fisken runt om. Bränn fisken med en gasbrännare runt om tills du fått en fin yta.

Ta av skalen från löken och dela potatisen på mitten. Servera allt tillsamen och toppa med löjrom, dill samt slå över dressingen med oljan. Avsluta med lite nymald svartpeppar på toppen.

Lämna en kommentar