Renytterfilé med potatiskaka och rödvinssås

P1050267-scaled

4 pers - 90 min

Ingredienser:

  • 600 g renytterfilé
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 5 gram smör
  • Olja till stekning
  • Salt
  • Peppar

Potatiskaka

  • 6 st fasta potatisar
  • 2 dl riven prästost
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g smör
  • Rosmarin
  • Timjan
  • Salt
  • Peppar

Rödvinssås

  • 2 st schalottenlök
  • 4 dl rödvin
  • 4 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 liten bit rödbeta (för färgen)
  • 3 dl vilt- eller oxfond (utspädd)
  • 1 msk smör
  • 8 st enbär
  • Rapsolja till stekning
  • Salt

Kål och tomatsallad

  • 4 blad grönkål
  • 12 st körsbärstomater
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk Champagnevinäger
  • 1 msk Rapsolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Sås:

Börja med att putsa köttet och spar putsen till såsen. Skär ner schalottenlöken i mindre bitar och bryn den tillsammans med köttputsen tills detta fått ordentligt med färg. Tillsätt vinet, kryddorna och enbären som du krossat lite lätt samt en halv rödbeta. Låt sjuda tills hälften återstår. Tillsätt viltfonden och låt reducera ytterligare till häften. Sila av allt och smaka upp med salt och peppar. Tillsätt smöret precis innan servering.

Potatiskaka:

Smält smöret tillsammans med krossad vitlök och tunt skivad lök samt några kvistar rosmarin och timjan. Skala och skär potatisen så tunt du klarar av, gärna med hjälp av en mandolin. Pensla en form med det smälta smöret och lägg ett varv med potatis i botten. Pensla potatisen med smör och strö lite ost samt ha även i jämt lager av löken. Fortsätt varva så tills kakan är ca 3 cm tjock. Avsluta med ett lager potatis som du penslar med smör. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 35 minuter eller tills den är helt mjuk rakt igenom. Låt gärna kakan sätta sig helt i kylen innan du värmer den igen innan servering.

Kål & tomatsallad:

Dela ner tomaterna i mindre bitar, strimla grönkålen samt löken så tunt du klara av och lägg i en bunke. Ha i vinägern samt oljan och massera in den ordentligt, smaka av med salt och peppar.

Ren:

Hetta upp en stekpanna och salta och peppar köttet,  bryn köttet runt om. Dra ner värmen något och tillsätt smör, timjan, rosmarin. ös köttet till en innertemperatur på 45 grader. Låt vila upp till 50-55 grader.

Servera allt med rikligt av sås 😉

Se mig laga detta på min Youtube-kanal HÄR.

Lämna en kommentar